Proje Yönetiminde Yapay Zeka Kullanırken Veri Gizliliği

Proje Yönetiminde Yapay Zeka Kullanırken Veri Gizliliği

Gerek işlerimizde gerek ise günlük yaşamımızın yapı taşları arasında yapay zekanın dokunmadığı alanlar neredeyse kalmadı bile diyebiliriz. Kaldıraç kuvveti de oldukça güçlü olan yapay zeka, veri setleri ve kabiliyetleri katlanarak büyümeye ve en küçük alanlara dokunmaya devam da edecek gibi duruyor.

Proje yönetimi de elbette bu konuda etkilenen bir başka alan olarak karşımıza çıkıyor.

Yapay zekanın en önemli getirilerinden biri olan verileri işleme ve hızlı karar alma yeteneği sayesinde tam olarak kontrolü, onun eline bırakmasak dahi fikir danışmaktan da geri durmuyoruz.

Hal böyle iken proje yöneticilerinin veya bir başka takım arkadaşımızın proje ile ilgili verileri yapay zeka ile paylaşırken hassas olması oldukça önemli.

Yapay zeka günümüze kadar gerek baskı ile çoğaltılmış kaynaklar gerek ise internet ortamında yer alan kaynaklar ile eğitilerek oluşturuldu. Bu veri setleri ışığında bizlere de çözümler üretiyor. Bir yandan bu veri setleri ile sabit kalmasını elbette bekleyemeyiz. (Veri setlerinde sabit kalması, hali hazırda kendi gelişimine de ket vurması anlamına gelebilecektir.)

Peki ya yeni verileri nasıl alıyor?

Bunun farklı farklı yolları bulunuyor. Bir yandan internet ile bağı olan yapay zeka altyapıları direkt olarak internet üzerinden güncel verileri de çekmenizi olanaklı hale getiriyor. Bunda herhangi bir sorun görünmüyor. Halka açık verilere yapay zeka olmasa da ulaşmamız mümkün.

Yapay zeka bir yandan da kullanıcıların etkileşimi esnasında verdiği bilgiler ışığında kendini geliştirmeye devam ediyor. Bizler için veri gizliliğinin önemli olduğu konuda burada yer alıyor.

Hızla gelişen bu teknoloji içerisinde bilinen ya da bilinmeyen zafiyetlerin de olacağını es geçmemek gerekir.

Bu doğrultuda yapay zeka ile proje yönetim alanları entegre ederken bazı soruları da kendi kendimize sormamız gerekir:

  • Yapay zeka ile paylaşacağım bu verinin önem düzeyi nedir?
  • Proje ile ilgili bir gizlilik kararı söz konusu mu?
  • İşlediğim verinin yapay zeka tarafından kayıt altına alarak kendini eğitmesi projeye zarar verir mi?

Tabii soruları çoğaltmamız elbette mümkün. 🙂

Bu endişelerden kurtulmak için kullanabileceğimiz bazı noktalar olabilir. Örneğin, proje üzerine yapay zekanın fikirlerine danışırken projenin adını, yerini, tarihini gibi önemli gördüğümüz kısımları değiştirerek veriyi verebiliriz. Bu basit bir maskeleme çözümü sunabilir.

Fakat sayısal verileri verirken mantığa en yakın sonucu alabilmek için doğru verileri girmemiz gerekir. Belki bunun da bir yöntemini bulabilirsiniz. 🙂 (3.000 + 4.000 demek yerine 6.000 + 8.000 verilerini işlemek gibi.)

Konu yine de sizlerin yöntemlerine kalıyor olsa da veri gizliliğini hiçbir zaman yok saymamak oldukça önemlidir. Uzun vadede yaşanabilecek sorunları düşünmek gerekir.


*Proje yönetimi özelinde geliştirilmiş bazı yapay zeka sistemleri ya da yapay zeka şirketlerinin büyük ölçekli işletmelere özel olarak sunduğu bazı paketler, veri gizliliğine büyük önem vermektedir.

Yazının ana konusu, herkesin kullanıma açık olan yapay zeka araçlarını kapsamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir